piątek, 30 stycznia 2015

Okonomiyaki - placek doskonały?




Po postach na temat ogólnej wiedzy z tematu podziału na dzielnice miasta Tokio, przyszedł czas na następną rzecz z której słynie Japonia na całym świecie, a mianowicie KUCHNI ! Tym razem przedstawiam Okonomiyaki. Jest to jedna z potraw, które można zaliczyć (jeśli można tak nazwać) do kanonu kuchni Japońskiej, której głównym składnikiem jest kapusta. Jeżeli chodzi o tłumaczenie tej nazwy to bardzo często pojawia się następująca definicja „smaż to co lubisz”. Brzmi nieźle nie? 


Miasta które słyną z tej potrawy to Hiroshima oraz Osaka. A żeby było fajniej istnieją także 2 style przyrządzania tej potrawy. Nazywają się one jak nietrudno się domyślić Hiroshima Style oraz Osaka Style. Jeżeli chodzi o składniki to się nie różnią praktycznie w żadnym stopniu ale jeśli o przygotowaniu mowa to już inna bajka, a więc:

Osaka Style:


W tym przypadku wszystkie składniki które zaliczamy do grona głównych składników, mieszamy i smażymy na specjalnej płycie o podobnie brzmiącej nazwie Teppanyaki. Następnie resztę dodatków układamy na górze, co finalnie wygląda jak pizza.

Hiroshima Style:


Tutaj następuje lekka zmiana. Wszystkie składniki jakie mamy smażymy osobno. Po ich przygotowaniu kładziemy na sobie warstwowo tworząc przekładaniec. 

A więc wojna można rzec :D



Choć bardzo podobne to jednak różne. Najłatwiej powiedzieć, że jeśli chcesz wiedzieć, który rodzaj najbardziej pasuje do twoich gustów, to posmakuj obydwu. Taka jest prawda, nie mogę polecić żadnego z nich, ale oba rodzaje są bardzo smaczne. 

Mam nadzieję, że tematy kulinarne przypadną Wam do gustu, bo mam zamiar w przyszłości wiele razy nawiązywać do tego tematu. Poniżej skrótowa wersja postępowania podczas tworzenia tego jakże zacnego dania :)



1 komentarz:

  1. Matko! Jakie to jest dobre! Wielkie dzięki za przepis w obrazkach, dam radę! ;D
    I zdecydowanie Hiroshima :)
    Tomek Syy

    OdpowiedzUsuń