Dzisiaj będzie temat z pogranicza kuchni, sztuki oraz tradycji japońskich. Postaram się przedstawić Wam w prosty sposób czym jest kuchnia Kaiseki i czym się wyróżnia na tle i tak już wspaniałych dokonań kulinarnych Japończyków. Będzie trochę teorii aby dać Wam zarys tego czym tak naprawdę jest ten wspaniały posiłek, ale większość zobaczycie na zdjęciach jakie będą zawarte w poście.
A więc jak zazwyczaj to u mnie bywa zaczynajmy…. :D
A więc jak zazwyczaj to u mnie bywa zaczynajmy…. :D
Zacząć warto od tego, że kuchnia Kaiseki pochodzi czy też wyewoluowała z bardzo wykwintnych posiłków, które zawsze były dostarczane i prezentowane gościom podczas specjalnych, zazwyczaj formalnych spotkań z zieloną herbatą. Wraz z upływem czasu jak to zwykle bywa kuchnia ta stała się popularna wśród różnych osób i stała się bardziej dostępna dla turysty czy zwykłego Japończyka.
Charakterystyczne dla tej kuchni jest to, że składniki stosowane podczas tworzenia tego posiłku, zależą od pory roku w jakiej się go spożywa. Ten rodzaj podawania posiłku stał się w pewien sposób
„sztuką kulinarną”. Podczas tworzenia i podawania dań, każdy element ma kluczowe znaczenia i spełnia swoją rolę, aby osoba spożywająca posiłek doznawała dań wszystkimi zmysłami. Do elementów jakie są bardzo istotne zaliczyć możemy oczywiście smak, konsystencję potrawy. Dla Japończyków liczy się także aspekt wizualny czyli wygląd dania ale również jego kolor. Każdy element dania jest przygotowany i ułożony w doskonale do siebie pasującym miejscu, aby całość tworzyła swego rodzaju całość, obraz, rzeźbę. Dania bardzo często są przyozdobione różnego rodzaju kwiatami czy liśćmi. Doznanie tego posiłku jest bardzo kosztowne, ale są fani, którzy potrafią zjechać całą Japonię w celu próbowania różnego rodzaju podawania tego posiłku.
Co warto jeszcze powiedzieć o Kaiseki ryōri zanim przejdę do przedstawienia kolejnych elementów posiłku? Istotne jest to, że ten posiłek i dania serwowane są same w sobie smaczne. Ich piękno polega na tym, że nie skupia się na przyprawach, ale na wydobywaniu wspaniałego i co ważne subtelnego smaku ze świeżych produktów. A teraz przejdźmy do podziału:
Miałam szansę kilka razy zjeść cuda kuchni kaiseki. Niezapomniane doznanie. <3
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że tym razem mi się uda zjeść w jakimś miejscu :)
Usuń