poniedziałek, 16 marca 2015

Mochi - tradycyjne przekąski



Tym razem postaram się Wam opisać w konkretny i bardzo prosty sposób czym są Mochi. Gdyż materiał jaki zbieram na temat następnych postów jakie miałem zamiar pisać trwają troszkę dłużej niż początkowo zakładałem :D A więc zaczynajmy…


Czym są Mochi, zapewne zada sobie takie pytanie każdy z Was gdy usłyszy to słowo. Dzieje się tak dlatego, że jest to potrawa czy przekąska bardzo znana w Japonii, ale już jeśli wyjdziemy poza granice tego państwa, to już mało kto o nich słyszał. Oczywiście nie wliczam w to osób, które są sympatykami Japonii, bo to jest dla nich oczywiste :) 


Przejdźmy do rzeczy, bo czasem mam tendencje do odbiegania od tematu :D Mochi są Japońskimi ciasteczkami, które tradycyjnie robi się z ryżu, który wcześniej jest odpowiednio przygotowywany. Ma on postać bardzo klejącą. Są również Mochi tworzone z innego, ale podobnego materiału a mianowicie z mąki ryżowej. Jej nazwa brzmi Mochiko. 


Sposób w jaki się robi te ciasteczka, czy jakby niektórzy powiedzieli kluski ryżowe jest bardzo widowiskowy, choć w dzisiejszych czasach większość roboty robią maszyny. Aby Was nie zanudzać nudnymi opisami produkcji tych przekąsek, na dole postu będziecie mogli oglądnąć filmik. Film ten oczywiście będzie przedstawiać tradycyjną procedurę postępowania w procesie ich wytwarzania, bo kogo interesuje oglądanie maszyny mielącej :D


Powiem Wam jeszcze trochę o nadzieniu w Mochi, gdyż jest to także bardzo istotne. Najczęściej są one nadziewane pastą, która jest robiona ze słodkiej fasoli, ale również czasem z truskawek. Ja na przykład spotkałem tylko te z nadzieniem fasolowym, który szczerze mówiąc wśród obcokrajowców ma albo sympatyków albo osoby, które mają problem z przełknięciem. 


Gdy posiadamy już zrobione Mochi, to najczęściej obtacza się je na koniec w różnych rzeczach. Do takich rzeczy zaliczamy między innymi czarny sezam czy proszek sojowy. Często można spotkać także zielone ciasteczka :D Zastanawiałem się skąd taki kolor. Okazało się, że taki kolor daje dodatek sproszkowanych liści Yomogi. 


Oczywiście takie przekąski możemy kupić przez cały rok oraz praktycznie w każdym miejscu w Japonii, ale jak to bywa w tym kraju, każda potrawa jest odpowiednia przy jakiejś okazji. Przykładem jest tutaj Mochi. Kojarzone są one często z Nowym Rokiem. Innym świętem kiedy się je spożywa w trochę innej formie jest Dzień dziecka (chłopca), spotkałem się także z informacją, że jada się je na święto księżyca. 



To by były wszystkie informacje jakie chciałem Wam przekazać na temat tych przekąsek, a na pewno wszystkie informacje jakimi Ja dysponuję :) Mam nadzieję, że się Wam spodobał ten post i oczywiście zapraszam do filmu poniżej, który robi wielkie wrażenie. Jeśli poszukacie to na internecie znajdziecie cały dokument o tych ludziach, którzy jako nieliczny w dzisiejszych czasach wyrabiają je w ten sposób :)  



2 komentarze: